Af örgütü soykırım dedi, İsrailli Bakan hakaret etti

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’i Filistinlilere Soykırım Yapmakla Suçladı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İsrail’i Gazze savaşında Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçladı. İsrail ise bu suçlamayı sert bir dille reddetti.

Londra merkezli insan hakları örgütü, İsrail’in eylemlerini ve yetkililerin açıklamalarını aylarca analiz ettikten sonra bu sonuca vardığını açıkladı. Bu, aktif bir silahlı çatışma sırasında yapılan ilk soykırım suçlaması oldu.

1948 Soykırım Sözleşmesi, soykırımı “bir ulusal, etnik, ırksal veya dini grubu kısmen veya tamamen yok etme niyetiyle yapılan eylemler” olarak tanımlamaktadır.

Af Örgütü, İsrail’in bu suçun yasal eşiğini aştığını belirtti. İsrail ise defalarca bu tür suçlamaları reddederek uluslararası hukuka saygı duyduğunu ve 7 Ekim 2023’te Hamas’ın Gazze’den gerçekleştirdiği sınır ötesi saldırıya karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu belirtti.

İsrail-Eleştirileri ve Çürütmeleri

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, raporun Hollanda’nın Lahey kentinde yapılan sunumunda, soykırım suçlamasının “hafife alınmadığını, siyasi ya da önyargılı bir şekilde yapılmadığını” vurguladı.

Callamard, “Altı ay süren derinlemesine bir araştırmanın ardından bir soykırımın işlendiğine şüphe yok,” dedi. Örgüt, İsrail ve ordusunun, Soykırım Sözleşmesi’nde yasaklanan beş eylemden en az üçünü gerçekleştirdiğini belirtti.

Örgüt, bu şartları toplu öldürme, ciddi bedensel ve zihinsel zarar verme, ve bir grubun fiziksel yok oluşunu amaçlayan yaşam koşullarını kasten dayatma olarak tasvir etti.

Af Örgütü, İsrail yetkililerinin 100’den fazla açıklamasını incelediğini ve bu eylemlerin soykırım niyetiyle yapıldığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas’ı sivil bölgeleri askeri operasyonlar için kullanmakla suçluyor. Hamas ise bu suçlamaları reddederek İsrail’i ayrım gözetmeyen saldırılarla suçluyor.

Savcılığa Çağrı ve İsrailli Bakanın Yanıtı

Callamard, Af Örgütü’nün başlangıçta soykırımı kanıtlama amacı taşımadığını, ancak tüm kanıtlar ve açıklamalar incelendiğinde bu sonuca ulaşıldığını söyledi.

Callamard, “Gazze’deki savaşın yalnızca Hamas’ı yok etmeye yönelik olduğu iddiası, dikkatli bir incelemede geçerliliğini yitiriyor,” dedi.

Örgüt, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (ICC) soykırım iddialarını araştırmaya çağırdı. ICC Savcılığı ise soruşturmaların devam ettiğini, ancak şu anda daha fazla bilgi sağlayamayacaklarını bildirdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, “Amnesty International adlı rezil ve radikal bir örgüt, tamamen yalanlara dayanan uydurma bir rapor hazırlamıştır,” dedi.

Ancak Af Örgütü’nün İsrail şubesi, ana kuruluşun bulgularından uzaklaştığını ve araştırmaya dahil olmadığını belirtti.

Gazze’deki Durum ve İnsan Kayıpları

Yine de Gazze’deki yıkımın ve ölümlerin “dehşet verici seviyelere ulaştığını” ifade ederek insanlığa karşı suçlara dair bir soruşturma çağrısında bulundu.

Hamas’ın liderliğindeki savaşçıların 14 ay önce İsrail topluluklarına düzenlediği saldırı sonrası İsrail, Gazze’de kara ve hava operasyonları başlattı.

İsrail’e göre bu saldırıda 1.200 kişi öldü ve 250’den fazla kişi rehin alındı. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in askeri operasyonlarının 44.500’den fazla Filistinliyi öldürdüğünü ve birçok kişiyi yaraladığını bildirdi.

Filistinli yetkililer ve BM temsilcileri, Gazze’de artık güvenli bir bölge kalmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir