Diyarbakır’da 3 bin tekstil işçisi krizden etkilendi

DİYARBAKIR – Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Diyarbakır’da basın mensupları ile bir araya geldi. Sektördeki sıkıntılara değinen GÜNTİAD Başkanı Sezai Ayaz, Diyarbakır’da 20 bin tekstil çalışını ve 203 üyelerinin bulunduğunu söyledi. Dernek üyelerinin bölgedeki en büyük sorununun pazar olduğunu belirten Ayaz, “Tekstil sektörü sancılı ve darboğazdan geçiyor. İnşaat maliyetleri pahalı olmasına rağmen Tekstil Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yeni fabrikalar yapılıyor” diye konuştu.

Diyarbakır’ın geçmişe dayalı tekstil tecrübesi olmadığı için kalifiye eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini vurgulayan Ayaz, işe aldıkları personelden 1 yıla kadar verim alamadıklarına dikkat çekti.

‘POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ’

Global markalara çalıştıklarını, artan işçilik maliyetleri, hammadde ve lojistik nedeniyle dünya pazarında zayıfladıklarını söyleyen Ayaz, şunları söyledi: “Eskiden 1 yıllık siparişler alırken, şimdi 3-6 aylık siparişler alıyoruz. Hatta bazen 1 haftalık program bile yapamıyoruz. Mevcut dunumu korumaya çalışıyoruz. Fason üretim yaptığımız için tekstil ile ilgili ilk krizde etkilenen biz oluyoruz. Teşvikler veriliyor ama biz pozitif ayrımcılık istiyoruz. Türkiye, tekstilde 1 yılda 153 bin işçiyi artan maliyetler nedeniyle işten çıkartmak zorunda kalırken, Diyarbakır’da 3 bin işçi etkilendi.”

Ayaz, Diyarbakır’da insan kaynağının çok olduğunu, tekstil sektöründe istihdamın ve emeğin yoğun olduğu söyledi. Pazarlamaya yönelik ciddi adımlar attıklarını belirten Ayaz, Fuarları geziyoruz. Diyarbakır’ı biraz daha markalaştırırsak burayı daha iyi bir tekstil merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

PAZAR ARAYIŞI SÜRÜYOR

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Veli İpek ise, Diyarbakır’ın tekstil envanterini çıkarmaya çalıştıklarını berirterek şunları söyledi: “Tekstil ile ilgili elimizde bugüne kadar bir veri yoktu. 480 tane küçük, orta ve büyük ölçekte tekstil işi yapan firmamız var. 350’si ile nitelikli bir görüşme gerçekleştirdik. Bunlardan 150’si küçük ölçekte faaliyet gösteriyor. Kendi markasını üreten firmalarımız için de pazar arayışlarımız sürüyor.”(HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x